Quantcast
Channel: Duurzaam Bedrijfsleven » Retrofit
Viewing all articles
Browse latest Browse all 19

Zeeuwse woning uit ’53 gerenoveerd met schelpen en leem

0
0

Vastleggen in volledig scherm 17-6-2014 03824.bmpDe bewoners van het eerste biobased renovatieproject van Nederland krijgen komende week de sleutel. De renovatie leverde een hoop nieuwe inzichten op.

De leegstaande woning in het Zeeuwse Kruiningen stamt uit 1953 en heeft de watersnoodramp uit datzelfde jaar nog doorstaan. Hoog tijd voor een opknapbeurt dus. Woningcorporatie R&B Wonen greep de kans om flink uit te pakken met het gebruik van natuurlijke materialen. Prijskaartje: zo’n €100.000. De muren bleken vol met zout te zitten.

Door een subsidie van de Provincie Zeeland kon R&B Wonen een uitgebreide renovatie uitwerken en tegelijkertijd naar hartenlust experimenteren met natuurlijke materialen. Vlaswol in de spouwmuur, schelpen in de kruipruimte en leemstuc aan de binnenmuur. Veel technieken, zoals leemstuc, worden al decennia gebruikt. Het grote voordeel van natuurlijke materialen is dat ze veel minder CO2-uitstoot kennen en veelal herbruikbaar zijn.

Belangstelling

Veel gebruikte materialen zijn niet alleen natuurlijk, maar ook nog eens lokaal. Vlas en schelpen zijn ruimschoots voorradig in Zeeland. Volgens projectleider Laudie Bal is er ook geen gebrek aan bedrijven die biobased materialen leveren. Zo had Cradle-to-Cradle gecertificeerde producent Holonite speciaal voor het Kruiningse project een biobased variant van hun composietsteen ontwikkeld. Op dit moment is de verkoop van de gebruikte materialen nog erg laag, wat ze duur maakt. Dat kan volgens Bal snel veranderen. “Er is veel belangstelling van collega-corporaties, bouwbedrijven en de provincie. Er wordt veel over gepraat, wij hebben nu een praktische uitvoering gegeven.”

Door combinatie van oude en nieuwe technieken slaagden de bouwers erin een hoge isolatiewaarde te bereiken: goed voor een energielabel A.

Dilemma’s

Volgens Bal heeft het gebruik van biobased materialen voor- en nadelen. De lijnolie moest vier weken drogen, en ook de drie lagen kalk voor hadden elk twee weken nodig. Dat roept dilemma’s op. Bal: “Tien procent chemische toevoeging aan de natuurverf versnelt het drogen enorm. Maar dan moet je je afvragen wat nog wel en wat niet biobased is.” Volgens de projectleider zijn er nog genoeg ontdekkingen te doen in de duurzame bouwmaterialen. Zo is er nog geen natuurlijke variant voor funderingen, elektrische installatie en sanitair.

Het project geeft een slinger aan de omschakeling naar biobased renoveren. “De volgende stap is kijken welke materialen opschaalbaar zijn. Dat doen we met een inkoopsamenwerking met alle woningcorporaties in Zeeland. Dan heb je het over 54.000 woningen.” Volgens de projectleider zal de bouw in de toekomst steeds vaker materialen gaan zien die natuurlijk zijn, of juist goed technisch te recyclen zijn.

Foto: RenBwonen via Youtube


Viewing all articles
Browse latest Browse all 19

Latest Images

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

TK: Tudor Pelagos 39

TK: Tudor Pelagos 39

TK: Tudor Pelagos 39

TK: Tudor Pelagos 39